w proszku

Encyklopedia PWN

zielonkawożółty lub pomarańczowożółty lepki proszek uzyskany przez starcie z powierzchni suszonych owocostanów (szyszek) chmielu zwyczajnego włosków gruczołowych, wypełnionych substancją o tej samej nazwie;
lut
[niem.],
metal lub stop o temperaturze topnienia niższej od temperatury topnienia łączonych części, używany do lutowania, lutospawania i lutozgrzewania;
technika wytwarzania stopów bez udziału fazy ciekłej stosowana do syntezy materiałów, których nie można uzyskać innymi metodami albo też charakteryzujących się odmiennym, niż w przypadku zastosowania innych metod wytwarzania, typem struktury;
Meyenberg
[mạıənbərg]
John Baptist, ur. 1847, zm. 1914,
amerykański przedsiębiorca i wynalazca pochodzenia szwajc.,
papryka
[węg. < gr.],
owoce papryki rocznej uprawianej w wielu odmianach, używane jako warzywo lub po spreparowaniu jako przyprawa;
pulchnik, środek spulchniający, proszek do pieczenia,
mieszanina związków chemicznych dodawanych do ciasta w celu nadania mu pulchności;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia