w proszku
Encyklopedia PWN
zielonkawożółty lub pomarańczowożółty lepki proszek uzyskany przez starcie z powierzchni suszonych owocostanów (szyszek) chmielu zwyczajnego włosków gruczołowych, wypełnionych substancją o tej samej nazwie;
lut
metal lub stop o temperaturze topnienia niższej od temperatury topnienia łączonych części, używany do lutowania, lutospawania i lutozgrzewania;
[niem.],
technika wytwarzania stopów bez udziału fazy ciekłej stosowana do syntezy materiałów, których nie można uzyskać innymi metodami albo też charakteryzujących się odmiennym, niż w przypadku zastosowania innych metod wytwarzania, typem struktury;
amerykański przedsiębiorca i wynalazca pochodzenia szwajc.,
papryka
owoce papryki rocznej uprawianej w wielu odmianach, używane jako warzywo lub po spreparowaniu jako przyprawa;
[węg. < gr.],
pulchnik, środek spulchniający, proszek do pieczenia,
mieszanina związków chemicznych dodawanych do ciasta w celu nadania mu pulchności;